Nyitrai keresztút

2019 tavaszán egy szlovák városban, Nyitrán voltunk a feleségemmel egyházi megbízatáson. Az épület, ahol a katolikus kurzust civil résztvevőknek tartottuk, valójában papnevelde. Az épület kápolnájában a keresztút tizennégy stációja (köztük néhány szokatlan, de igen beszédes) nagyon  megfogott. Szép, de igazán egyszerű, már-már naiv stílusú  festményeit lefotóztam.  Énekel: Sima Martausová - Baránok (Bárány)

 

Cigány keresztút

Bada Márta roma származású kortárs festőművész alkotásai. A keresztutat 16 képben festette meg. A festésről, képei születéséről így vall Bada Márta: „Olyan váratlanul jönnek a fejembe a képek, néha ott kell hagynom a főzést vagy a mosást, és azonnal nekifogni a festésnek! Biztos, hogy ilyenkor a jó Isten vezérli a kezem: nem ismerem, sosem láttam, amit le akarok festeni, mégis kép lesz belőle a végén." (Magyar Kurir)  Ének: Romano Drom zenészei.              

 

 

Jeli Arborétum

„A Vas megyei Kám községtől délre található. Az  arborétumának bejáratnál nyírfák állnak. Szemben gyönyörű korallpiros rododendron bokrok. Arrébb tenyérnyi fehér, rózsaszín meg lila virágokkal és sötét, vastag bőrszerű levelekkel, ezek az örökzöld bokrok. A nagy virágok szintén illatosak, de egészen másképp, mint a kisebbek. Egy fás ligetben, vörös törzsű fenyők álltak egy-egy piros rododendron bokor  társaságában... „ Egy sűrű részen áll a gyűjtemény alapítójának, Ambrózy-Migazzi István szobra…

 

Pompei