Érdekemben

    Sétáltatom a Brúnót. Ritka, hogy Brúnóval egyedül vagyunk a parkban. Úgy néz ki, ha az időjárás szigorúbbra fordul, a kutyáknak elmúlik a szükségük. Álltam a szelet, míg kutyám szellőztette magát. Arra gondoltam, valahol a dolgok mélyén ez az én érdekem. Lám-lám, már itt tartok. A szél is miattam fúj. De hisz annyian tettek már az érdekemben.
    …kezdve apámmal, aki megcsinált, csakis miattam. Ezt később többször is bánta, de nem volt mit tenni, elviselte, hogy többé már nem teheti agglegényként a széptevést. Tette hát, mint házasember. Ami így felsejlik, 1956 is értem volt. Értem volt, amiért kirobbant, értem történt a harc, az áldozat. Értem végezték ki Nagy Imrét. Értem jöttek be az oroszok. Nekem volt érdekem, hogy negyvenöt évig maradjanak. Mi is lett volna belőlem nélkülük. Érdekeimet szolgálta, hogy általános iskola másodikban, Offenbacher Lászlóné körmöst adott a ronda írásomért. Véraláfutásos újaimmal aztán már csak szépen írtam. Értem nem volt járda a falunkban, hogy megtanuljam, milyen is a tanyasi élet. Később matematika tanárom értem adott kokit a fejemre, mert nem készültem fel az órájára. Megjegyzem, ő százhúsz kilós volt, szívlapátnyi kezekkel, én harmincöt kiló ha lehettem. Igaz, hóban sárban három kilométerről jártam iskolába, ha nem jött a busz, ami szintén értem nem jött, vagy mert elromlott, vagy mert Janibá olyan részeg volt, hogy a felesége eldugta a kulcsokat, mert ez a jóember képes lett volna értem, az érdekemben vezetni a masinát. Persze, a felesége értem dugta el.

    Értem tettek be bányásziskola kollégiumába otthontól száztíz kilométerre. Igaz két hetet bőgtem éjszakánként, mert az volt az első alkalom hogy egy napra is elvoltam anyám szoknyájától. Hiszen mi lett volna belőlem, ha nem tanulok tovább? Értem, miattam adtak szakmát a kezembe. Bizony. Később vesekövem lett. Értem operált meg az orvos. Értem kaptam vérmérgezést, és értem operáltak még számolatlanul újra, meg újra, de nem voltam hajlandó meghalni. Értem nem mondta meg senki, hogy csaknem végzetes orvosi műhiba történt a műtőben. Értem nyugdíjaztak le harminc évvel később. Értem lett harmincnyolc év és hatvanhat ledolgozott nap után megállapítva negyvenegyezer nyugdíj. Értem és érdekemben van minden ami jelenleg a gazdaságban a politikában történik. A kormány és minden minisztere értem hoz áldozatot, hogy nekem jó kórház, jó ellátás, jó és olcsó gyógyszer, jó biztonság legyen. Az ellenzék értem küzd és acsarkodik, hogy még a jelenlegi törekvéseknél is sokkal-sokkal jobb legyen nekem.
    És mint látom, értem, az én érdekemben szart a kutyám, hogy végre hazamehessek ebből a pocsék időből, és leírhassam mindezeket. Köszönöm környezetem, köszönöm világ, köszönöm politika, köszönöm Brúnó, mindenkinek köszönöm, hogy értem, és csakis-csakis értem, az én érdekemben küzdötök, dolgoztok, aggódtok, és szartok...